Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Οι τρομερές ελλείψεις του ΕΣΥ αγγίζουν πια και τα πιο συνήθη φάρμακα, αφού υπάρχει έλλειψη μέχρι και κοινών αντιβιοτικών (πενικιλίνη, αζτρεονάμη κ.ά.) με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση σηψαιμίας στα νοσοκομεία. Οι πρωτοφανείς ελλείψεις στα φάρμακα και εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται ένδονοσοκομειακά αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο.  Ειδικότερα, 57 φάρμακα βρίσκονται σε «περιορισμένη διαθεσιμότητα» και για 52 φάρμακα υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης, δηλαδή βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη.

Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας ή του πολέμου στην Ουκρανία όπως παπαγαλίζουν κυβέρνηση και ΜΜΕξαπάτησης αλλά οφείλεται στην λύσσα των ευρωπαϊκών και εθνικών πολυεθνικών για υπερκέρδη. Συγκεκριμένα, η διανομή των φαρμάκων δεν γίνεται με βάση  τις ανάγκες της εκάστοτε χώρας  αλλά με βάση ποια χώρα έχει υψηλότερα τιμολόγια. Οι χώρες αυτές μπαίνουν σε προτεραιότητα καθώς έτσι βγαίνει μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος. Όσον αφορά τα παλιά αντιβιοτικά δεν διανέμονται σχεδόν καθόλου από τις εταιρίες αυτές καθώς είναι πολύ φθηνά και άρα τους αποφέρουν μηδαμινό κέρδος.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων δημιουργεί πρωτοφανή προβλήματα στην λειτουργία τους με πολλά περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας να βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος. Παράλληλα, η θέσπιση απογευματινών χειρουργείων επί της ουσίας ιδιωτικοποιεί τα δημόσια νοσοκομεία αφού κυριαρχεί η λογική «ή θα πληρώσεις ή θα πεθάνεις κολλημένος στις λίστες αναμονής». Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνειδητές επιθέσεις στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων κομματιών των δομών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων σε ιδιώτες-αρπακτικά επιβάλλοντας έτσι τον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δε μπορούμε άλλο να ζούμε μέσα στο φόβο ότι θα πεθάνουμε από απαρχαιωμένες αρρώστιες, φωτιές, πλημμύρες ή «ανθρώπινα λάθη». Εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ενωθούμε και να οργανώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που μας καίει, μας πνίγει και μας δολοφονεί.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 

 

· ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΟΥΣ

· ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

· ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ