Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΒΡΟΣ: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Άλλο ένα περιστατικό εγκλωβισμού προσφύγων έγινε γνωστό την Τρίτη 16/08. Σύμφωνα με καταγγελίες του δικτύου κατά των παράνομων επαναπροωθήσεων (Border Violence Monitoring Network), 49 πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου, κοντά στο Διδυμότειχο. Οι πρόσφυγες ήταν χωρίς καμία πρόσβαση σε νερό, τροφή και ιατρική βοήθεια, ενώ ανάμεσά τους ήταν 16 παιδιά και μία έγκυος γυναίκα. Την προηγούμενη μέρα, στις 15/08, εντοπίστηκαν άλλοι 38 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε μία νησίδα στον Έβρο, ζώντας έναν πραγματικό εφιάλτη για έναν ολόκληρο μήνα. Η εγκληματική στάση της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός 5χρονου προσφυγόπουλου του οποίου η σωρός έμεινε άταφη για πολλές μέρες όσο οι δύο πλευρές επέρριπταν τις ευθύνες εκατέρωθεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται φανερές οι απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν δολοφονηθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από τις ρατσιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόσφυγες και μετανάστες πνίγονται σε ναυάγια στα «σύνορα της Ευρώπης» και έχουν γίνει έρμαια της επιθετικής στάσης των κυβέρνησης της ΝΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις να έχουν γίνει καθεστώς, μετρώντας πάνω  17.000 πρόσφυγες που βίαια αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην Τουρκία.  Η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Τουρκίας, το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τις τραγωδίες που έχουν προκαλέσει στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, φέρουν τεράστια ευθύνη. Ακολουθώντας πιστά τις αντιμετανεστευτικές πολιτικές της ΕΕ, χτίζουν φράχτες, κλείνουν τα σύνορα, φυλακίζουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου δεν υπάρχει καμία υγειονομική περίθαλψη και δεν τους παραχωρούν άσυλο και χαρτιά μετακίνησης. Οι ίδιοι είναι που υπέγραψαν τη ρατσιστική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Το ίδιο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο είναι που προκαλεί τους πολέμους και δημιουργεί τα καραβάνια των μεταναστών, θυσιάζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους. Η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνένοχη σε αυτά τα εγκλήματα, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αυτή που τώρα μιλάει για προστασία των συνόρων, στέλνει όπλα στην Ουκρανία, δίνει πακτωλούς χρημάτων στο ΝΑΤΟ και για αγορά πολεμικών εξοπλισμών και συμμετέχει στους πολέμους στην Μέση Ανατολή, χτίζοντας συμμαχίες με τα πιο αιμοσταγή καθεστώτα της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία). Από τη μία, ταΐζει με υπέρογκα ποσά πλούσιους, ΜΜΕξαπάτησης και Σώματα Ασφαλείας, ενώ από την άλλη δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.

Εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και μετανάστες και να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στον πόλεμο και τις πολιτικές της ΕΕ και της άθλιας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ενάντια σε αυτήν την βάρβαρη πραγματικότητα πρέπει να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΚΑΤΩ Η ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • ΑΣΥΛΟ – ΧΑΡΤΙΑ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ