Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ!

 ΕΠΙΣΗΜΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΠΠΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας 5/9 να εγκαταστήσει την ΟΠΠΙ σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ. Λίγες μέρες μετά, στις 14/09 το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο ΑΠΘ. Η κίνηση αυτή επικυρώνει επίσημα την προσπάθεια μονιμοποίησης και νομιμοποίησης της αστυνομικής βίας και καταστολής μέσα στα Πανεπιστήμια. Η ΟΠΠΙ, συνοδευόμενη από έναν ολόκληρο στρατό αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες), συγκεντρώθηκε έξω από τις δύο κεντρικές πύλες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ. Παρόλο που οι πραιτοριανοί του Μητσοτάκη είχαν πλημμυρίσει όλη την γύρω περιοχή, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τους φοιτητές την ίδια ημέρα. Στην είσοδο του ΕΚΠΑ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ξεκινώντας κυνηγητό και πνίγοντας τον κόσμο με χημικά και κρότου λάμψης. Οι κινητοποιήσεις στις πύλες των ιδρυμάτων συνεχίστηκαν με την στήριξη των εργαζομένων, ενώ η αστυνομία ξαναπροσπάθησε να επιτεθεί. Πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά διαδηλώσεις την Τρίτη και την Πέμπτη. Στο ΑΠΘ οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδήλωση την επόμενη της εισβολής, στις 15 του μήνα.

Η απομονωμένη κυβέρνηση των «αρίστων» προχώρησε σε μια κίνηση που δηλώνει ξεκάθαρα την δέσμευσή της στα σχέδια κατάργησης του Δωρεάν Πανεπιστημίου. Μητσοτάκης, Κεραμέως και Συρίγος έπαιρναν σειρά ο ένας μετά τον άλλον για να μιλήσουν για το ζήτημα και την «αναγκαιότητα» άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για την ΟΠΠΙ. Απόδειξη αποτελούν άλλωστε και τα πρόσφατα γεγονότα του ΑΠΘ (σχέδιο «Βιβλιοθήκη» με εγκατάσταση ΜΑΤ μέχρι και αύρας εντός του πανεπιστημίου και εγκατάσταση τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο). Η εφαρμογή των νόμων Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και του νόμου Πλαίσιο της Κεραμέως που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιβολή της αστυνομοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια είναι μόνος μοχλός-εργαλείο που διαθέτουν οι μνημονιακοί για να εξασφαλίσουν με βίαιο τρόπο αυτήν την εφαρμογή.

Υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει (ενεργειακή κρίση, πείνα, διαρκή σκάνδαλα, κ.λπ.), η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματά μας, προσπαθώντας να καταστείλει κάθε φωνή που τολμά να υψωθεί κόντρα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί. Μονόδρομος για αυτήν, αποτελεί η εφαρμογή και ολοκλήρωση κάθε μνημονιακής επίθεσης (κατάργηση δωρεάν εκπαίδευσης, δωρεάν υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, εργατικών δικαιωμάτων κλπ.). Έχει γαντζωθεί στην εξουσία, με μοναδικό στήριγμα την καταστολή, την οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο με χρήματα για προσλήψεις και επανεξοπλισμό της ΕΛΑΣ. Χρήματα που θα κοπούν από τους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία, το ΕΣΥ.

Ο αγώνας ενάντια στην καταστολή πρέπει να είναι διαρκείας. Για εμάς μονόδρομος είναι η οργάνωση μιας εξέγερσης ενάντια στην χούντα των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι φτωχοί πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για να τελειώνουμε με τους νεοφιλέλευθερους κανίβαλους που μας κυβερνούν. Μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις σε σχολές, γειτονιές, σχολεία και χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια κάθε τυχοδιωκτική πολιτική που μας εξωθεί στην φτώχεια, την ανεργία την πείνα.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΜΑΤ – ΔΙΑΣ – ΟΠΚΕ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ, ΌΧΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • ΚΑΤΩ Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ