Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 38ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 


Στις 25/5/2022 στην πόλη Ουμπάουμπα της Βραζιλίας 2 αστυνομικοί δολοφόνησαν τον 38χρονο Τζενιβάλντο ντε Χεσούς Σάντος. Οι δύο αστυνομικοί τον πλησίασαν χωρίς καμία αφορμή. Ο ανιψιός του Τζενιβάλντο προσπάθησε να ενημερώσει τους αστυνομικούς πως ο θείος του υπέφερε από σχιζοφρένεια, όμως οι αστυνομικοί συνέχισαν να βασανίζουν τον δύσμοιρο άντρα ακινητοποιώντας τον στο έδαφος και πετώντας τον στο πορτ μπαγκάζ του περιπολικού. Στη συνέχεια άναψαν δακρυγόνο και το πέταξαν μέσα στο πορτ μπαγκαζ με αποτέλεσμα ο 38χρονος να πεθάνει από ασφυξία. Μετά από αυτό το φρικιαστικό γεγονός χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βραζιλίας στήνοντας οδοφράγματα, ανάβοντας φωτιές και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία.

Δυστυχώς τέτοια περιστατικά στη Βραζιλία είναι καθημερινότητα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία διαθέτει μια από τις πιο αιμοδιψείς και βίαιες αστυνομίες του πλανήτη. Ο ίδιος μάλιστα σε παλιά του δήλωση είχε πει πως «οι αστυνομικοί θα έπρεπε να μπορούν να πυροβολούν υπόπτους σαν τις κατσαρίδες». Τα αποτελέσματα αυτής της κρατικής ενθάρρυνσης της αστυνομικής βιαιότητας φαίνονται από την πολύνεκρη επιχείρηση της αστυνομίας λίγες μέρες πριν, στις 24/5, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι. Μόνο το 2020 η αστυνομία της Βραζιλίας σκότωσε πάνω από 6.000 ανθρώπους, το 80% των οποίων ήταν μαύροι.

Η όξυνση της κρατικής τρομοκρατίας είναι μονόδρομος για τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όταν πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν στους λαούς ούτε τα πιο βασικά αγαθά. Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και στη δική μας χώρα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ μας έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση. Φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία, ιδιωτικοποιώντας κάθε δημόσια επιχείρηση και με τη χρηματοδότηση των μηχανισμών καταστολής, τους οποίους θα χρησιμοποιεί όλο και πιο γενικευμένα αν εμείς οι εργαζόμενοι δε βάλουμε φρένο στα σχέδια της με τους αγώνες μας.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα του Βραζιλιάνικου λαού ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα. Η Λ. Αμερική το τελευταίο διάστημα έχει αποτελέσει πραγματικό καζάνι εξελίξεων και αγώνων που πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου ώστε να διώξουμε μια και καλή τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ