Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΨHΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Στις 29/11/2021 στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλούνται να δικαστούν ως κατηγορούμενοι 62 αγωνιστές-στριες που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα, ενάντια στην απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κατηγορία που τους πρόσαψαν είναι η διασπορά μεταδοτικής νόσου και σε πολλούς φόρτωσαν επιπλέον και την κατηγορία της απείθειας, λόγω άρνησής τους να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Προφανώς η παραβίαση των υγειονομικών μέτρων αποτελεί μία κατασκευασμένη κατηγορία, όπως συνήθως στήνει το σύστημα και οι μηχανισμοί του προκειμένου να ασκεί τρομοκρατικές διώξεις. Ενδεικτικό της κρατικής υποκρισίας είναι ότι όλοι οι συλληφθέντες  τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ ακόμη πιο προκλητικό ήταν το ότι στη συνέχεια στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες επί ώρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.


Την ίδια μέρα στην Αθήνα, δεκάδες ακόμα αγωνιστές-στριες κρατήθηκαν με το ίδιο πρόσχημα στην Πέτρου Ράλλη και πάρα πολλοί, επίσης, σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για κραυγαλέα στέρηση της ελευθερίας στη διαδήλωση, για μια τρομοκρατία και καταστολή ενάντια σε όποιον αντιδρά ενάντια στις αλλεπάλληλες επιθέσεις, την κατάργηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. 


Το κρεσέντο καταστολής και οι «προληπτικές» αυτές συλλήψεις, που πολλών ήταν ακόμα και πάνω στο πεζοδρόμιο ή έξω από γραφεία, πριν καν κατέβουν στο δρόμο, ήταν συνέχεια της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020. Οι απαγορεύσεις αυτές είχαν ξανά ως πρόσχημα την πανδημία και οδήγησαν σε χτύπημα των συγκεντρώσεων, άγρια βία και συλλήψεις, σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.ά.) και δεκάδες διώξεις. Ήταν συνέχεια της απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Νοέμβρη 2020.


Αποτελεί πρόκληση μια κυβέρνηση που ενώ ακόμη και σήμερα αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλυμένο, τους εργαζόμενους και το λαό στοιβαγμένους και χωρίς προστασία στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ, επιμένει να κουνάει το δάχτυλο, να απειλεί και να τιμωρεί όσους αγωνίζονται για περισσότερες ΜΕΘ, πραγματικά μέτρα προστασίας, ενάντια στους εργατοκτόνους νόμους. Την ώρα που οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουν απροστάτευτοι την πανδημία, η κυβέρνηση θέλει να βάλει το λαϊκό-εργατικό κίνημα και τα δημοκρατικά δικαιώματα στο γύψο. Τους θέλει τρομοκρατημένους, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη και να εντείνει τη συνολικότερη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Απόδειξη γι' αυτό, ήταν οι δεκάδες αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως, ο νόμος Χατζηδάκη και ένα σωρό αντεργατικούς νόμους και εγκυκλίους.


Η πολιτική της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο το λαό, συμπληρώνει και στηρίζει την νεοφιλελεύθερη αντεργατική επίθεση του συστήματος. Μια επίθεση που εργαλειοποιεί την πανδημία για να βαθύνει την αφαίρεση δικαιωμάτων στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία. Πολιτική άγριας καταστολής που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει, μετά τον μετριασμό της την άνοιξη του 2021, κάτω από την πίεση των φοιτητικών και λαϊκών διαδηλώσεων, ύστερα από τα γεγονότα της Νέα Σμύρνης.


Ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες σε όλη την Ελλάδα της 6ης Δεκέμβρη 2020, όπως και του Πολυτεχνείου, έχει εκδηλωθεί το προηγούμενο διάστημα, με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, συνεντεύξεις, συναυλίες και ψηφίσματα σωματείων και συλλογικοτήτων, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις για πολιτικές και κινηματικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το κύμα συντασσόμαστε και εμείς για να καταπέσουν όλες οι κατηγορίες, να αθωωθούν όλοι οι δικαζόμενοι αγωνιστές και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.


Απαιτούμε :

  • ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

  • ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΜΕ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ