Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ


Το εργατοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που είναι σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, φέρνει τρομακτικές αλλαγές με στόχο τη διάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων του εργατικού δικαίου όπως η 5ήμερη-8ωρη εργασία, οι ΣΣΕ και το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Μια πτυχή του αντεργατικού νομοσχεδίου αφορά την αύξηση των υπερωριών χωρίς πρόσθετη αμοιβή δηλαδή την ουσιαστική κατάργηση του οχταώρου!

Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 57 του νομοσχεδίου, η υπερεργασία, η οποία θα επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη και χωρίς γνώση του σωματείου, θα μπορεί να φτάνει μέχρι τις 5 ώρες γι’ αυτούς που δουλεύουν 5ήμερο και 8 για αυτούς που δουλεύουν 6ήμερο. Αυτό με τη σειρά του αλλοιώνει τα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης που μέχρι τώρα ήταν 120 ώρες τον χρόνο, φτάνοντάς τα στις 150(!) ώρες. Αλλά ο κατήφορος δεν τελειώνει εδώ για τους εργαζόμενους, αφού οι υπερωρίες θα πληρώνονται με αύξηση 40% αντί του 60% που ήταν μέχρι τώρα και χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση στα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Η μείωση/ κατάργηση της πρόσθετης αμοιβής των υπερωριών θα φέρει μια δραματική πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων και μια ραγδαία αύξηση του ωραρίου καθώς οι εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να προσφεύγουν στο ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), και να επιβάλλουν, ακόμη και 10ωρη ή και 12ωρη εργασία, χωρίς πρόσθετη αμοιβή!

Η κυβέρνηση μετά την παταγώδη αποτυχία να αντιμετωπίσει την πανδημία με ξύλο, πρόστιμα και συλλήψεις, έρχεται να τσακίσει δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με αίμα και σκληρούς αγώνες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας αφορά όλους καθώς αποτελεί μια λυσσαλέα επίθεση στον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων και έχει άμεσο στόχο την αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων και των μέσων πάλης ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδότες όπως π.χ. φακέλωμα των σωματείων, ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης κ.α. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΝΔ να μας κάνει σύγχρονους δούλους. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες σε πλατείες, γειτονιές και χώρους δουλειάς να μπλοκάρουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου και να παλέψουμε για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.


ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


●ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

●ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

●ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ