Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ»

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ


    Στις 21/1 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέχεια του χουντικού τύπου νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσε το νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων».

Αστυνομία σε ρόλο… δικαστή

   Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί «νόμιμη» συγκέντρωση. Ο «οργανωτής» μιας συγκέντρωσης θα πρέπει να τη δηλώσει σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα καταχωρώντας τα στοιχεία του. Έτσι, κυβέρνηση και αστυνομία θα μπορούν να φακελώνουν συνδικαλιστές και αγωνιστές ώστε στη συνέχεια να τους απειλούν με διώξεις και πρόστιμα. Όποια διαδήλωση δεν είναι «δηλωμένη» θα βαφτίζεται παράνομη και θα διαλύεται βιαίως από την αστυνομία. Η καταστολή και οι απαγορεύσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Ακόμα και οι «νόμιμες» διαδηλώσεις θα κρίνονται ξανά –αποκλειστικά από την αστυνομία- ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» τους. Ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα στην αστυνομία να αποφασίζει αυθαίρετα (!) αν τελικά θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση.

Η αστυνομία θα φακελώνει τους διαδηλωτές

    Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την γενικευμένη καταγραφή και παρακολούθηση των διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΡΑΣΗ θα φέρουν κάμερα –στη στολή ή το κράνος τους- και θα αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέσα της ΕΛ.ΑΣ. όπως ελικόπτερα, drones, ακόμα και κάμερες στις αύρες. Έτσι, η αστυνομία θα μπορεί να στοχοποιεί αγωνιστές και να τους συλλαμβάνει ακόμα και μετά από μια διαδήλωση. Στο νέο σχέδιο αναφέρεται επίσης, η αύξηση των προληπτικών ελέγχων πριν τις διαδηλώσεις. Τέτοιου είδους έλεγχοι και προληπτικές προσαγωγές είναι πάγια τακτική της αστυνομίας ώστε να απαγορεύει ουσιαστικά σε εργαζόμενους και νέους να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση (κρατούνται αναίτια πολλές ώρες και αφήνονται ελεύθεροι μετά το πέρας της διαδήλωσης).

Αστυνομία σε ρόλο… δημοσιογράφου

    Η αστυνομία θα επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο και στα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ θα περιορίζονται σε συγκεκριμένο σημείο που θα καθορίζει η αστυνομία. Ο Χρυσοχοΐδης μάλιστα δήλωσε πως αυτό γίνεται για την προστασία τους παρόλο που οι τραυματισμοί τους κατά συντριπτική πλειοψηφία προέρχονται από χτυπήματα αστυνομικών (99% όπως δηλώνει ο φωτορεπόρτερ Μ. Λώλος που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση με γκλοπ στο κεφάλι το 2011). Όπως αναφέρει το νέο σχέδιο «η ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχει στα ΜΜΕ κάθε απαραίτητη πληροφορία ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών», ενώ υλικό (φωτογραφίες, videos κ.α.) που δεν τραβήχτηκε από κάμερα της αστυνομίας θεωρείται «fake news». Φαίνεται πως η κυβέρνηση νοσταλγεί τη χουντική ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων) με τη διαφορά ότι την θέση του στρατού αναλαμβάνει η αστυνομία. Πρόκειται για ένα κατάφορο χτύπημα στην ελευθερία του τύπου. Αυτή η προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας προμηνύει νέα όργια καταστολής, αφού θα διευκολύνεται η καταστολή των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση έδειξε άλλωστε τη «νέα κανονικότητα» που επιχειρεί να επιβάλει με τη δολοφονική επίθεση των μηχανισμών καταστολής σε φοιτητές και εργαζόμενους στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη.

    Μετά την κατάργηση του ασύλου, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την ανακοίνωση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο και τις χουντοαπαγορεύσεις (τελευταία η απαγόρευση των διαδηλώσεων άνω των 100 ατόμων) επιχειρεί να στήσει ένα αυταρχικό κράτος βασισμένο στην καταστολή. Με αύρες, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και εξοντωτικά πρόστιμα, οι «άριστοι» του Μητσοτάκη προσπαθούν να κρύψουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

    Με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες να σπάσουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πράξη. Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Αγώνας για Ψωμί- Υγεία- Παιδεία- Ελευθερία

Απόσυρση όλων των κατηγοριών και διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων



• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

• ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

• ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ