Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Λάρισα: Δημοτική αρχή και ΕΛ.ΑΣ. έκοψαν ραδιοφωνική εκπομπή επειδή άσκησε κριτική στην αστυνομια


Στις 22 Δεκέμβρη, ο Δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε το «κόψιμο» της εκπομπής «Τέρμα τα νάζια», του μουσικού παραγωγού Κ. Σταυριανού από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να ασκήσει κριτική στην Ελληνική Αστυνομία, για το όργιο καταστολής στις 6 Δεκέμβρη. Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας φαίνεται πως «θίχτηκε» από τα σχόλια του Κ. Σταυριανού και εξέδωσε ανακοίνωση που απαιτούσε «την επίσημη αντίδραση του Δημάρχου Λαρισαίων». Με άλλα λόγια να πάρει μέτρα εναντίον του μουσικού παραγωγού και της εκπομπής του(!) Η Δημοτική Αρχή παραδόξως αντί να προστατεύσει την ελευθερία του τύπου, αποφάσισε την απομάκρυνση του παραγωγού από τον σταθμό, βγάζοντας μάλιστα και μια σχετικά επιθετική ανακοίνωση  εναντίον του. Απαράδεκτη σύμπλευση δημάρχου και δημοτικής αρχής με το πνεύμα, αλλά και το γράμμα της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που βιώνουμε το τελευταίο καιρό.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Πριν λίγες μέρες, δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας, πάλι ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας και της δημοτικής Αρχής, εκδιώχθηκε από τον σταθμό λόγω ανάρτησης του στο Facebook που αφορούσε τις περιπολίες των ΜΑΤ έξω από το σπίτι του ανήμερα της 6 Δεκέμβρη. Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει τον έλεγχο και τη λογοκρισία και  προχωρά σε διώξεις δημοσιογράφων από ΜΜΕ οι οποίοι δεν είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την δική της πολιτική και τις θέσεις της. Ο έλεγχος των ΜΜΕ σε συνδυασμό με την ένταση της καταστολής, των διώξεων και των χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεων δείχνουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου:

   

Ο μόνος τρόπος για να βάλουμε φρένο στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης είναι οι αγώνες μας. Με την αλληλεγγύη και την αυτόοργάνωση μας να παλέψουμε ενάντια στη λογοκρισία, τις χουντικές απαγορεύσεις και την κρατική καταστολή. Να διεκδικήσουμε ζωή και μέλλον με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ψωμί, υγεία, παιδεία, ελευθερία.


·            Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

·            Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας/Παιδείας — Όχι της αστυνομίας

·            Διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων, παύση όλων των διώξεων