Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΤ ΚΑΤΣΙΚΑ!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!


Την Δευτέρα 14/11, η διοίκηση του ΚΥΤ του Κατσικά στα Ιωάννινα, με την συνοδεία των ΜΑΤ, έκανε έξωση οκτώ οικογενειών προσφύγων που διέμεναν στη δομή. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τον χώρο από νωρίς το πρωί, ενώ κατά τις 10:00 εισέβαλλαν στο κέντρο και ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης. Με τη χρήση βίας (γκλοπ, χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης) πέταξαν ανθρώπους μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα έξω από τα κοντέινερ, άλλαξαν τις κλειδαριές και προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Η επίθεσή τους δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού σύμφωνα με μάρτυρες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό.

Στο στρατόπεδο του Κατσικά διαμένουν στοιβαγμένοι περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα εγκρίθηκαν οι αιτήσεις ασύλου μερικών οικογενειών που πετάχτηκαν στο δρόμο σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για έξωση από τις δομές έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Όμως ο εφιάλτης των προσφύγων συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τους παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια ένταξης στην κοινωνία. Αν εγκριθεί η αίτηση ασύλου, αφήνονται πλήρως αβοήθητοι και αν ακυρωθεί τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσης που μπορεί να είναι εμπόλεμη ζώνη ή ένας σωρός από συντρίμμια.

Η εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση και το προσφυγικό ζήτημα οδηγεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην εξαθλίωση και την ανέχεια. Πώς θα βρουν δουλειά και στέγη με τη χώρα σε lockdown, με την φτώχεια και την ανεργία να έχουν χτυπήσει κόκκινο; Σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους στέλνει και τα ΜΑΤ. Το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη καταστολή ενάντια στη νεολαία, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έχουν καταλάβει τους δρόμους, μπαίνουν στα σπίτια μας και κόβουν το ρεύμα, κάνουν έξωση στους πρόσφυγες και ετοιμάζονται να μπουν στα Πανεπιστήμια!

Η Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 Διωκόμενων Φοιτητών καταγγέλλει την βία και τρομοκρατία ενάντια στις βασανισμένες και κατατρεγμένες οικογένειες προσφύγων. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την εγκληματική αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, είναι όσοι ψήφισαν τις ρατσιστικές συμφωνίες (Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας) για το προσφυγικό, όσοι κάνουν πολέμους στην περιοχή, όσοι χτίζουν μια Ευρώπη-φρούριο. Ντόπιοι, πρόσφυγες να παλέψουμε μαζί ενωμένοι. Για να ανοίξουν τα σύνορα με οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, να δημιουργηθούν πραγματικές δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες. Για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.


- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

-ΑΣΥΛΟ - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ