Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

 

Η μαύρη λίστα των νεκρών εργαζομένων εν ώρα εργασίας δεν έχει τέλος. Το μεσημέρι της Δευτέρας 29/5/2023 στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος σημειώθηκε νέο εργοδοτικό έγκλημα. Κατά τη διάρκεια αποσυναρμολόγησης της έλικας του πλοίου «ASTERION», για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης, αυτή, ξέφυγε από τον έλεγχο του χειριστή του γερανού, σκοτώνοντάς έναν 47χρονο εργαζόμενο και τραυματίζοντας σοβαρά ακόμα δύο συναδέλφους του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι τεράστιες, αφού, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός, είτε δεν υπήρχε, είτε ήταν ανεπαρκής, ενώ απουσίαζε (!) ο τεχνικός ασφάλειας της βάρδιας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα η εισαγγελία άφησε ελεύθερους τους υπεύθυνους – ηθικά και πρακτικά – της δολοφονίας, με την κατηγορία του πλημμελήματος.

Το περιστατικό αυτό, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ο θάνατος του 47χρονου εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, έρχεται να προστεθεί στις 57 εργατικές δολοφονίες που έχουν λάβει χώρα ήδη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023. Οι εργοδότες, απολαμβάνοντας τη πλήρη ελευθερία από μνημονιακές κυβερνήσεις και αστικά δικαστήρια, εξαπολύουν με μίσος μια ανελέητη επίθεση απέναντι στα δικαιώματά μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι 6 από τις 14 σελίδες της ΣΣΕ της Ζώνης αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να την κάνουν υποχρεωτική, αφήνοντας τους εργαζόμενους «βορά στα νύχια» της εργοδοσίας.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά μνημονιακά ρετάλια, μαζί με τα αφεντικά, επιχειρούν να ξαναγράψουν από το μηδέν το Εργατικό Δίκαιο, εφαρμόζοντας το δόγμα «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Προσπαθούν να επιβάλλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διαλύοντας πλήρως τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Θέλουν να μας προσαρμόσουν βίαια στη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, με μισθούς πείνας, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και ωράρια-λάστιχα, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας. Γι’ αυτούς, οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία. Οι εργάτες είμαστε απλά τα πιόνια, αναλώσιμα εργαλεία, που εκμεταλλεύονται καθημερινά για να πλουτίζουν.

Δεν θα τους περάσει! Οι εργαζόμενοι πρέπει, μπορούμε και θα απαντήσουμε. Με όπλα την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας πρέπει με όλες τις δυνάμεις μας να δώσουμε τη μάχη. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ζωών και της αξιοπρέπειάς μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

  •    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  •        ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  •        ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ