Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Για μια ακόμη φορά, ένας αφροαμερικανός στις ΗΠΑ έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Στις 2 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του, ο 22χρονος Αμίρ Λοκ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Για να δικαιολογήσουν την δολοφονία, οι δυνάμεις καταστολής δήλωσαν πως ο Λοκ ήταν οπλισμένος και σκόπευε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Ωστόσο, στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, φαίνεται καθαρά πως ο νεαρός ούτε προλάβαινε, ούτε έδειξε διάθεση να πυροβολήσει, ενώ το όπλο που είχε στην κατοχή του ήταν νόμιμο.

Την δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού ακολούθησαν πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Μινεάπολη. Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους με αιτήματα την αποπομπή και φυλάκιση των αστυνομικών, την παραίτηση του δημάρχου και της αρχηγού της αστυνομίας, αλλά και την απαγόρευση των εφόδων «no knock», δηλαδή την παραβίαση εισόδων ιδιωτικών χώρων χωρίς καμία προειδοποίηση από την αστυνομία. 

Οι δολοφονίες αφροαμερικάνων αλλά και άλλων προσφύγων-μεταναστών από την αστυνομία έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Κατά τη διάρκεια του 2021, τα θύματα κρατικών δολοφονιών ανήλθαν στα 1.134, ενώ οι μαύροι πολίτες είναι 2,9% πιο πιθανό να δολοφονηθούν από την αστυνομία απ’ ότι οι λευκοί. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2021 μόλις 15 ήταν οι ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μια κρατική δολοφονία. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει το καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας παρόλο που υποσχέθηκε προεκλογικά το αντίθετο. Μετά από δύο χρόνια σκληρής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, με τους νεκρούς στις ΗΠΑ να αγγίζουν τις 904 χιλιάδες, την ανεργία να εκτοξεύεται, η αμερικανική κοινωνία έχει βρεθεί σε δεινή θέση. Η κυβέρνηση καταργεί και χτυπά εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, με μόνο σκοπό να υποστηρίξει μεγαλοκαπιταλιστές και τράπεζες. Απαραίτητο συμπλήρωμα των αλλεπάλληλων επιθέσεων είναι η καταστολή, η οποία έρχεται να διασφαλίσει την κατάπνιξη οποιασδήποτε αντίδρασης. 

Στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική. Η συνεχής και ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, εγκυμονεί ξεσπάσματα του κινήματος, αγώνες και διαμαρτυρίες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές τους. Η καταστολή έχει ενταθεί, με τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς να έχουν γίνει πλέον συνήθεια, αλλά πλέον και με βασανισμούς και δολοφονίες να εμφανίζονται στην επικαιρότητα (βλ. δολοφονία 18χρονου Σαμπάνη από αστυνομικό).

Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση. Ο επιθανάτιος ρόγχος του Φλόιντ, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», αντηχεί ακόμη στους αγώνες των Αμερικανών αγωνιστών. Όλοι οι νέοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγωνιστούμε ενάντια στη κρατική τρομοκρατία, ενάντια στις επικίνδυνες και δολοφονικές πολιτικές των κυβερνήσεων, για μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


  • ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ- ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

  • ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ