Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ EFOOD ΝΙΚΗΣΑΝ!

 ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ




Την Τετάρτη 15/9 η εταιρεία της efood ανακοίνωσε μέσω email(!) σε 115 διανομείς ότι δεν θα ανανέωνε την σύμβασή τους αν δεν δέχονταν να εργαστούν υπό καθεστώς «freelancer». Ο ωμός αυτός εκβιασμός δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της εταιρείας, η οποία για 9 ολόκληρα χρόνια κυριαρχούσε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα τελευταία δύο χρόνια απασχολεί σχεδόν 3.000 διανομείς πανελλαδικά. Το νέο αυτό καθεστώς των freelancer, είναι μια προσπάθεια μετατροπής των μισθωτών σε «αυτοαπασχολούμενους», χωρίς δικαιώματα, ένσημα, επιδόματα, δηλαδή σε εργαζόμενους που θα πληρώνονται «με το κομμάτι».

Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από την ελληνική κοινωνία (διαγραφές λογαριασμών από την πλατφόρμα, κατακραυγή στα social media). Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι της εταιρείας ξεκίνησαν να κινητοποιούνται μαζικά καταφέρνοντας η εταιρία όχι απλά να πάρει πίσω τις απειλές, αλλά να υποσχεθεί στους διανομείς την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου! Φυσικά, οι εργαζόμενοι δεν επαναπαύονται σε λόγια του αέρα αλλά θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους μέχρι να υλοποιηθούν.

Ο αγώνας των διανομέων της efood πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας! Δεν αγωνίστηκαν μόνο για την απόσυρση των απολύσεων, αλλά έβαλαν μπροστά και όλα τα αιτήματα τους με βασικό αυτό των συμβάσεων αορίστου χρόνου και την λήξη της ομηρίας των παράνομων 3μηνων συμβάσεων που όριζε η εργολαβία στην οποία ανήκουν. Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων  κάλεσε σε συνέλευση τους διανομείς όλων των πόλεων για συντονισμένο και οργανωμένο αγώνα και πραγματοποιήθηκαν δύο μαζικές κινητοποιήσεις: 4ωρη Στάση Εργασίας και μοτοπορεία την Τετάρτη 22/9 και 24ωρη Πανελλαδική Απεργία με μοτοπορεία την Παρασκευή 24/9. Πάνω από 2.500 διανομείς βγήκαν στους δρόμους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Γιάννενα, Χανιά κ.α αποδεικνύοντας ότι καμία πολυεθνική και κανένας νόμος δεν μπορεί να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματά μας που μόνο με αγώνες κατακτώνται και υπερασπίζονται. 

Την ώρα που η άθλια κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει την διάλυση του εργατικού δικαίου και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, την ώρα που αδιαφορούν εγκληματικά για την Υγεία μας, που ιδιωτικοποιούν όλες τις δημόσιες παροχές και εξοπλίζουν τους μηχανισμούς καταστολής για να μας ξυλοκοπούν, εργαζόμενοι, νέοι και άνεργοι οφείλουμε να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο αγώνων. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων της efood, με αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, να αγωνιστούμε ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την διάλυση των εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ EFOOD

  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

  • ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 



ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ


Γιάννενα


Θεσσαλονίκη


Αθήνα